- 500 dkg wątróbki drobiowej
- 2 średniej wielkości cebule
- Łyżka oleju
- Sól, pieprz
Wątróbkę myjemy i osuszamy na papierowym
ręczniku. (Gdy położymy mokrą na patelni będzie „strzelać”). W tym czasie
kroimy drobno cebulę i podsmażamy na łyżce oleju i odrobinie wody. Gdy już
będzie rumiana kładziemy wątróbkę.
Gdy mięso się zetnie przewracamy na drugą
stronę, dolewany ¼ szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 20 minut,
przewracając ją na drugą stronę międzyczasie. Pod koniec duszenia solimy i
pieprzymy. (Gdy zrobimy to na początku wątróbka będzie twarda). Po
przyprawieniu dusimy jeszcze 3-4 minuty.
Z cebulki, oleju na którym ją
podsmażaliśmy i wody wytworzy się gęsty i smaczny sos, którym możemy polać
dodatek do obiadu (kaszę, ziemniaki).
My przygotowałyśmy dziś wątróbkę z kaszą
jaglaną i warzywami które akurat były pod ręką.
a wołowa wątróbka?
OdpowiedzUsuńWołowej wątróbki jeszcze nie robiłam. Wiem tylko, że należy ją pokroić w plastry i nie smażyć zbyt długo bo robi się twarda. Soli się dopiero po zdjęciu z ognia.
Usuń