czwartek, 26 stycznia 2012

Duszona wątróbka z warzywami

Wątróbka - jedni ją kochają inni nienawidzą. Jednak jest to danie z serii „danie za grosze” więc pod koniec miesiąca dla mięsożernych na pewno się sprawdzi. Wątróbkę warto również włączyć do swojego jadłospisu ponieważ zawiera dużo żelaza, witamin z grupy B, a także jest bogatym źródłem witaminy A.


  • 500 dkg wątróbki drobiowej
  • 2 średniej wielkości cebule
  • Łyżka oleju
  • Sól, pieprz
Wątróbkę myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. (Gdy położymy mokrą na patelni będzie „strzelać”). W tym czasie kroimy drobno cebulę i podsmażamy na łyżce oleju i odrobinie wody. Gdy już będzie rumiana kładziemy wątróbkę. 
Gdy mięso się zetnie przewracamy na drugą stronę, dolewany ¼ szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 20 minut, przewracając ją na drugą stronę międzyczasie. Pod koniec duszenia solimy i pieprzymy. (Gdy zrobimy to na początku wątróbka będzie twarda). Po przyprawieniu dusimy jeszcze 3-4 minuty. 
Z cebulki, oleju na którym ją podsmażaliśmy i wody wytworzy się gęsty i smaczny sos, którym możemy polać dodatek do obiadu (kaszę, ziemniaki).

My przygotowałyśmy dziś wątróbkę z kaszą jaglaną i warzywami które akurat były pod ręką.



2 komentarze:

  1. a wołowa wątróbka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wołowej wątróbki jeszcze nie robiłam. Wiem tylko, że należy ją pokroić w plastry i nie smażyć zbyt długo bo robi się twarda. Soli się dopiero po zdjęciu z ognia.

      Usuń