środa, 25 stycznia 2012

Babcina zupa ziemniaczana

Przez niektórych nazywana kartoflanką, wielu kojarzyć ją będzie ze smakiem z dzieciństwa. Nasze babcie często robiły taką zupę ze względu na składniki wówczas powszechnie dostępne i ich niską cenę. 
Jest to świetne danie, które zaspokoi Wasz głód i nie nadwyręży Waszego budżetu. 
Zwykle pod koniec miesiąca będziemy zamieszczały dania nie wymagające dużego wkładu finansowego, ponieważ same należymy do grupy ludzi z niskim budżetem. 




  • 4 duże ziemniaki
  • 2 małe cebule
  • pół marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 litra bulionu
  • śmietana, tłuste mleko
  • biały pieprz, sól, majeranek, koperek
Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy startą marchewkę, drobno pokrojone ziemniaki i posiekany czosnek. Zalewamy bulionem, gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie, dodajemy pół łyżeczki majeranku.
Zdejmujemy z kuchenki, czekamy aż lekko ostygnie. Jeżeli lubimy kremowe zupy możemy zmiksować część bądź rozgnieść ziemniaki tłuczkiem do ziemniaków. W kubku mieszamy 2 łyżki śmietany i pół szklanki mleka, które ostrożnie dodajemy do zupy, ciągle mieszając, doprawiamy białym pieprzem i solą. Podawać możemy z odrobiną koperku. 

1 komentarz:

  1. Dziekuje za przepis. Zupka pyszna no i rodzinka zachwycona. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń