Przez niektórych nazywana kartoflanką, wielu kojarzyć ją będzie ze smakiem z dzieciństwa. Nasze babcie często robiły taką zupę ze względu na składniki wówczas powszechnie dostępne i ich niską cenę.
Jest to świetne danie, które zaspokoi Wasz głód i nie nadwyręży Waszego budżetu.
Zwykle pod koniec miesiąca będziemy zamieszczały dania nie wymagające dużego wkładu finansowego, ponieważ same należymy do grupy ludzi z niskim budżetem.
- 4 duże ziemniaki
- 2 małe cebule
- pół marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 litra bulionu
- śmietana, tłuste mleko
- biały pieprz, sól, majeranek, koperek
Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy startą marchewkę, drobno pokrojone ziemniaki i posiekany czosnek. Zalewamy bulionem, gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie, dodajemy pół łyżeczki majeranku.
Zdejmujemy z kuchenki, czekamy aż lekko ostygnie. Jeżeli lubimy kremowe zupy możemy zmiksować część bądź rozgnieść ziemniaki tłuczkiem do ziemniaków. W kubku mieszamy 2 łyżki śmietany i pół szklanki mleka, które ostrożnie dodajemy do zupy, ciągle mieszając, doprawiamy białym pieprzem i solą. Podawać możemy z odrobiną koperku.
Dziekuje za przepis. Zupka pyszna no i rodzinka zachwycona. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń