wtorek, 31 stycznia 2012

Śródziemnomorska lazania z bakłażanów

Bakłażan nie należy do moich ulubionych warzyw, jednak w tym wydaniu chyba się do niego przekonałam. Być może zagości jeszcze kiedyś na moim stole, ponieważ jest to świetna alternatywa do tradycyjnej tłustej lazanii z makaronem i mięsem. Ta przygotowana przez nas jest nie tylko posiłkiem dla wegetarian, ale także dla osób dbających o linię. 





  • puszka całych pomidorów, bez skóry
  • 1 bakłażan
  • ser mozzarella
  • oliwa z oliwek
  • bazylia, sól, pieprz, cukier
Bakłażana umyć pokroić w plastry wzdłuż, posolić i odstawić na 10 minut, żeby puścił sok. Pomidory odsączyć, pokroić na kawałki, przyprawić bazylią, solą, cukrem i pieprzem. Mozzarellę pokroić w plastry. 
Bakłażana osuszyć papierem kuchennym. Na patelnie wlać 2 łyżki oliwy i smażyć bakłażany z dwóch stron na złoty kolor (uwaga, bakłażany wchłaniają dużo tłuszczu, dlatego po usmażeniu warto odsączyć na papierze kuchennym). 
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć warstwę bakłażana, warstwę pomidorów i mozzarelli, w takiej samej kolejności ułożyć kolejne warstwy, tak aby na wierzchu była warstwa bakłażanów. My podajemy składniki na 2 porcje, na małe naczynie żaroodporne, tak wiec, mamy jedynie 3 warstwy bakłażana i po 2 warstwy pomidorów i mozzarelli. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Pod koniec pieczenia, posypujemy jeszcze startym serem.

Wskazówka: Ważne jest aby dobrze odsączyć pomidory i bakłażana, bo gdy tego nie zrobimy, lazania będzie zbyt wodnista i w połączeniu ze stopionym serem stanie się niemożliwa do pokrojenia. 

1 komentarz:

  1. Bardziej niż lazanią nazwałabym to moussaką - grecką zapiekanką, której podstawą jest bakłażan. Ja osobiście lubię bakłażana, chociaż jest dla mnie troche zbyt ciężko strawny. Ale takie danie by mnie skusiło na pewno :)

    OdpowiedzUsuń