poniedziałek, 30 stycznia 2012

Kotleciki szpinakowe

Zielono nam, czyli kotlety szpinakowe. Czy z ziemniakami i surówką czy same, smakują dobrze. Bardzo delikatne, z ostrym sosem musztardowym świetnie się komponują. Myślę, że również pasowałby sos czosnkowy, przepis znajdziecie na blogu. 




Kotlety:
  • 450g szpinaku
  • 4 jaja
  • szczypiorek
  • otręby pszenne lub inne
  • czosnek
sos:
  • 3 łyżki musztardy, może być dowolna, jaką kto lubi ( my użyłyśmy, 2 łyżek bawarskiej i 1łyżkę francuskiej)
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu
  • 1 mała łyżeczka octu
  • cukier, sól pieprz
Jaja gotujemy na twardo. Szpinak podgrzewamy, dodajemy kilka startych ząbków czosnku, przyprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy aż nadmiar wody odparuje. 
Szczypiorek siekamy, jaja ścieramy na tarce, mieszamy ze szpinakiem i dodajemy kilka łyżek otrębów, mieszamy. Można jeszcze przyprawić solą i pieprzem, można również dodać czosnek granulowany, jeżeli lubimy mocny smak czosnku. Formujemy kotleciki, obsypujemy otrębami i smażymy na oleju, kilka minut na każdej stronie. 
Aby zrobić sos, należy wymieszać energicznie wszystkie składniki.



7 komentarzy:

  1. Ale super! Ostatnio się zastanawiałam, jak zrobić szpinakowe kotlety lub placki i proszę - trafiam na ten blog! Dziękuję za przepis, w najbliższym czasie wypróbuję i zdam relację :D
    Pozdrawiam,
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że nas znalazłaś, mam nadzieję, że kotleciki będą Ci smakowały i może zainspirujesz się również innymi przepisami. Czekamy w takim razie na relacje z bojów ze szpinakiem :)

      Usuń
  2. wczoraj zrobiłam SOBIE (celem podniesienia słabej hemoglobiny)te kotleciki na próbę "smaku", nie licząc na zachwyt rodziny... ale o dziwo moja 3 letnia córka zajadała się nimi mocząc je sobie w kefirze :-)a mąż narzekał że za mało, są rewelacyjne, robi sie szybko i zawsze to coś na ciepło:-)super strona, dziś zabiorę się za burito z fasolą i będę tu napewno codziennym gościem.
    Pozdrawiam Marta

    OdpowiedzUsuń
  3. Kotleciki ze szpinaku rewelacja!! Ja zrobiła z otrębami żytnimi:) Polecam wszytskim smakoszom:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam,
    a ten szpinak to ma być mrożony posiekany, mrożony w całości czy taki świeży?

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń