sobota, 11 lutego 2012

Duszona ryba z warzywami

Uwielbiam ryby ;) Mogłabym je jeść na śniadanie obiad i kolacje. Lubię w każdej postaci, wędzone, smażone, duszone, grillowane, w oleju, occie...i wszystkie jakie tylko istnieją. Staram się też jeść je często ponieważ są bardzo zdrowe. Duszona rybka w połączeniu z ulubionymi warzywami to świetny pomysł na sycący, zdrowy i niskokaloryczny obiad. Gorąco polecam!


Składniki:


  • dwa filety z dorsza
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, suszony koperek
  • 2 łyżki oleju
  • pół brokuła
  • mały por
  • 2 marchewki
  • cebula
  • pól papryki czerwonej
sos:
  • łyżeczka śmietany 18%
  • łyżeczka majonezu
  • 3 łyżeczki musztardy
  • łyżeczka chrzanu
  • pieprz


Rybę polewamy sokiem z cytryny, oprószamy solą, pieprzem i suszonym koperkiem. Odstawiamy do lodówki na ok 30 min.

Warzywa kroimy. Rozgrzewamy patelnię, dajemy łyżkę oleju. Na początek wrzucamy marchewkę i dusimy około 5 minut. Następnie na kolejne 5 min wrzucamy paprykę. Po tym czasie dokładamy cebulę i dusimy kilka kolejnych minut. Na sam koniec dorzucamy brokuła i pora i wszystko razem dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Ja dodałam lubczyk.
W trakcie duszenia warzyw musimy uważać, żeby się nie przypaliły, dlatego co jakiś czas należy dolewać odrobinę wody.

Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy rybę. Dusimy na małym ogniu przez około 30 minut. W trakcie duszenia podlewamy wodą jeżeli to konieczne.

Składniki na sos mieszamy i odstawiamy do lodówki, żeby sie wszystkie "przegryzły".





1 komentarz: