czwartek, 23 lutego 2012

Penne z sosem pomidorowym i oliwkami

Makaron, oliwki i sos pomidorowy to składniki, które mam zawsze. Jak już inne zapasy się kończą, a czasu na przygotowanie obiadu też mam zbyt mało wtedy przychodzi czas na penne z oliwkami w sosie pomidorowym. Oczywiście można je urozmaicić dodając np cukinię, czy inne lubiane warzywa. Dla mnie ta podstawowa wersja jest najsmaczniejsza. Łatwo, szybko i smacznie. Aaa no i co też ważne w końcówce miesiąca - tanie :).


  • 500g makaronu penne
  • przecier pomidorowy
  • zielone oliwki
  • cebula
  • bazylia, oregano, sól, pieprz, cukier, ostra papryka
  • 3 ząbki czosnku
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w pióra, dusimy na łyżce oliwy i odrobinie wody. Jak już zmięknie, dodajemy opakowanie przecieru pomidorowego, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy odrobinę cukru, soli i pieprzu, łyżkę oregano i łyżkę bazylii, ostrą paprykę i starte na tarce ząbki czosnku. Gotujemy jeszcze przez minutę lub dwie. Po zdjęciu z ognia dodajemy makaron i oliwki. Wszystko mieszamy, tak aby cały makaron pokryć sosem. 


1 komentarz: