piątek, 24 lutego 2012

Risotto z burakami i serem feta

Buraki - wszyscy znamy, każdy jadł. Zazwyczaj robimy z nich zupę lub podajemy do mielonych. Dziś odbiegamy od normy. Risotto z burakami. Słodki smak buraków fajnie się łączy ze słoną fetą. 
Zrobiłyśmy to danie przez wzgląd na to, że Justyna je uwielbia i do kilku dni tylko słyszę: buraki, buraki, buraki. Od jutra zaczynam wołać ryby ryby ryby! Może zadziała ;)



  • 3 buraki
  • 200g ryżu brązowego
  • opakowanie sera fety
  • bulion, olej
  • cukier, ocet, sól
  • tymianek
Buraki gotujemy w osolonej wodzie z octem i cukrem do miękkości. Na dno garnka wlewamy kilka łyżek oleju i podsmażamy na nim surowy ryż. Po paru minutach dodajemy trochę bulionu, tak aby przykrył ryż i czekamy aż ryż zbierze płyn. Następnie postępujemy tak kilkakrotnie do momentu aż ryż będzie odpowiednio miękki. 
Buraki obieramy ze skórki, ucieramy na tarce lub kroimy w kostkę dodajemy do ryżu. Przyprawiamy tymiankiem, ewentualnie jeszcze solą i cukrem. Nakładamy na talerze i na wierzch dodajemy kilka kostek sera. 

3 komentarze:

  1. Jak ono wygląda...Coś pięknego! Musi smakować doskonale :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie wygląda, pewnie smakowało równie obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł na buraka.

    OdpowiedzUsuń