niedziela, 25 marca 2012

Marchewkowe kulki z duszoną czerwoną kapustą

Marchewkowe kulki ze względu na wysoką zawartość marchewki są dość słodkie, dla przełamania smaku można dodać curry. Możemy również polać je jogurtem bądź śmietanką i zjeść na słodko. To jedno z tych dań, które powstało z tego co mam w domu. Wielki miks. 



  • 0,5kg ziemniaków
  • 0,5kg marchwi
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • pół główki czerwonej kapusty
  • sól, pieprz, cukier, ocet jabłkowy (zamiast octu możemy również dodać sok z połówki cytryny)
Ziemniaki, marchewkę gotujemy, następnie ubijamy, rozgniatamy, ucieramy cokolwiek aby zrobiła się gładka masa:) Następnie dodajemy mąkę, jajko i przyprawy, mieszamy. Formujemy małe kuleczki i wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 3 minuty o momentu wypłynięcia. Najpierw możemy wrzucić jedną kulkę na próbę i jeśli się rozwali to dodajmy jeszcze trochę mąki. 
Kapustę szatkujemy, solimy i odstawiamy na 30 minut. Następnie dolewamy trochę wody, łyżkę oleju i dusimy na małym ogniu około 25-30 minut, aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką cukru i 2 łyżkami octu jabłkowego. Mieszamy i dusimy jeszcze chwilę aż wszystkie przyprawy połączą się z kapustą. 

1 komentarz: