czwartek, 22 marca 2012

Zapiekana cukinia z buraczkami

Cukinia należy do moich ulubionych warzyw. Zwykle ją czymś faszeruję lub dodaje do makaronu. Dziś zrobiłyśmy z niej takie niby kotleciki w panierce z otrębów. Do tego buraczki, które chodziły za mną już dłuższy czas. Wyszło dobre i niskokaloryczne danie. A do tego zdrowe, gdyż buraki zawierają dużo mikro i makroelementów, witamin, kwasu foliowego. Do tego działają pobudzająco, oczyszczająco, ułatwiają trawienie. 



Na dwie porcje:
  • pół kg buraków
  • garść fasoli adzuki (musimy namoczyć co najmniej 6 godzin wcześniej)
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • cukinia
  • jajko
  • otręby
  • sól, pieprz, pół łyżeczki cukru, kilka łyżek oliwy

Buraki gotujemy do miękkości w skórkach, do wody dodajemy sól, cukier i ocet. Następnie należy poczekać aż ostygną, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Fasolę adzuki również gotujemy, dodajemy do buraków. Cebulę i czosnek drobno siekamy  i razem z cukrem, solą, pieprzem, oliwą i octem dodajemy do buraków i fasoli. Wszystko mieszamy. 
Cukinię kroimy w plasterki, obtaczamy w jajku, następnie w otrębach, my używamy żytnich. układamy na blasze do pieczenia, lub smażymy na patelni. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i zapiekamy około 20 minut. Cukinię można wcześniej posolić. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz