poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Czerwona zupa z czerwonej soczewicy i czerwonego ziemniaka

Pycha. 



  • 200g czerwonej soczewicy
  • 1 duży czerwony ziemniak
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kostka rosołowa
  • sól, pieprz cayenne, papryka słodka, curry, cukier, koncentrat pomidorowy
Cebulę kroimy w piórka, czosnek w kosteczkę, zalewamy odrobiną wody dusimy. Ziemniaka obieramy kroimy w drobna kostkę. Soczewicę musimy najpierw opłukać. gdy cebula już zmięknie, dodajemy ziemniaka i soczewicę, zalewamy wrzątkiem, do pełna :) Dodajemy kostkę rosołową (ja używam kostek bez soli), łyżkę soli, i dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Na sam koniec przyprawiamy odrobiną pieprzu cayenne i curry. Dodajemy pół łyżeczki słodkiej papryki i tyle samo cukru. Gotujemy jeszcze 5 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz