Pycha.
- 200g czerwonej soczewicy
- 1 duży czerwony ziemniak
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- kostka rosołowa
- sól, pieprz cayenne, papryka słodka, curry, cukier, koncentrat pomidorowy
Cebulę kroimy w piórka, czosnek w kosteczkę, zalewamy odrobiną wody dusimy. Ziemniaka obieramy kroimy w drobna kostkę. Soczewicę musimy najpierw opłukać. gdy cebula już zmięknie, dodajemy ziemniaka i soczewicę, zalewamy wrzątkiem, do pełna :) Dodajemy kostkę rosołową (ja używam kostek bez soli), łyżkę soli, i dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Na sam koniec przyprawiamy odrobiną pieprzu cayenne i curry. Dodajemy pół łyżeczki słodkiej papryki i tyle samo cukru. Gotujemy jeszcze 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz