czwartek, 24 maja 2012

Sałatka z soczewicą

Trzyskładnikowa prosta i lekka sałatka, idealna na lunch lub kolację, dzięki soczewicy jest także pożywna. 


  • sałata lodowa
  • dwie garści brązowej soczewicy
  • oliwki
Sos:
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • łyżka octu winnego
  • łyżka wody
  • pieprz, czerwona papryka, zioła prowansalskie, sól, cukier
  • ząbek czosnku


Sos najlepiej przygotować na początku, aby wszystkie składniki mogły dobrze się połączyć. Olej, ocet, i wodę wlewamy do szklanki, dodajemy posiekany ząbek czosnku, trochę pieprzu, czerwonej papryki, ziół prowansalskich, soli i pół łyżki cukru. Wszystkie składniki energicznie mieszamy. 

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Sałatę kroimy w paseczki, układamy na talerzu. Kilka łyżek soczewicy układamy na sałacie, do tego dodajemy oliwki i polewamy sosem. 

2 komentarze:

  1. uwielbiam soczewicę, za jej "pieprzowy" podsmak :D

    Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałaty lodowej się nie kraja !!!!!!!!!!!!!
    Sałatę lodową rwiemy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń