niedziela, 10 czerwca 2012

Trzech wspaniałych ;)

Połączenie wszystkiego co kocham w jednej zapiekance. Czemu ja wcześniej na to nie wpadłam?? Do tego w formie mojej ulubionej lasagne. Miód.








Składniki na dwie porcje:
  • 400g łososia
  • 60g kaszy jaglanej
  • 400g szpinaku
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, sok z cytryny, olej

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
Szpinak wkładamy do garnka i dusimy aż odparuje z niego cała woda. Wyciskamy do niego czosnek, solimy i pieprzymy.
Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy. Smażymy na łyżce oleju po 3 minuty z każdej strony tak, aby w środku był jeszcze trochę surowy. Po podsmażeniu dzielimy go na kawałki i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na łososia kładziemy szpinak, a na sam wierzch ugotowaną kaszę jaglaną. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut.

Wskazówki:
1. Ja nie przygotowałam żadnego sosu, ale wydaje mi się, że idealnie by do tego dania pasował sos czosnkowy.
2. Do szpinaku można też dodać ser feta lub mozzarellę lub inny słony ser pleśniowy. Wzbogaci to smak szpinaku. 




3 komentarze:

  1. łososia kocham, szpinak też, kaszy jaglanej, przyznaję, nie próbowałam ;p jednak spodziewam się że danie mi posmakuje ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie warto, kasza jaglana jest naprawdę dobra i do tego zdrowa :)

      Usuń