czwartek, 23 sierpnia 2012

Risotto z dyni

Kolejna dyniowa rewolucja. I pomyśleć że najczęściej robiłam zupę z dyni, jak tu tyle ciekawych i pysznych przepisów można znaleźć.





Składniki na 1 porcję:

  • szklanka dyni pokrojonej w kostkę
  • 40g ryżu (ja użyłam ryżu basmati)
  • garść natki pietruszki
  • pół cebuli
  • pół szklanki bulionu
  • pieprz, kminek, słodka papryka
  • olej


Na łyżce oleju podsmażamy cebulę. Dodajemy pokrojoną dynię, dolewamy odrobinę wody i dusimy około 8 minut. Następnie dodajemy ryż i przysmażamy przez 1-2  minuty. Dolewamy bulion i gotujemy wszystko razem na wolnym ogniu około 15 minut. W tym czasie ryż powinien zrobić się już miękki,a  dynia zacznie się rozpadać. Pod koniec gotowania przyprawiamy. Nie dodajemy soli, ponieważ bulion jest słony. Dodajemy natkę pietruszki, mieszamy i podajemy.









1 komentarz:

  1. Świetny pomysł na dynie, dołożyłabym tylko kawałek kurczaka i dla mnie obiad idealny :D

    OdpowiedzUsuń