czwartek, 31 października 2013

Kotlety z kalafiora i brązowej soczewicy

Składniki:


  • pół kalafiora
  • szklanka soczewicy brązowej
  • jajko
  • dwie łyżki mąki
  • bułka tarta
  • sól, pieprz



Kalafiora i soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie ( w osobnych naczyniach!).

Kalafiora musimy mocno rozdrobnić. Następnie dokładnie mieszamy kalafiora z soczewicą, jajkiem, mąką, doprawiamy pieprzem. Jeżeli uważacie, że masa jest zbyt wodnista, możecie dodać więcej mąki lub trochę bułki tartej. Formujemy małe kotlety i obtaczamy w bułce tartej, następnie smażymy na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony. 

Uważam, że świetnie pasowałby do tego jeszcze świeży koperek.

1 komentarz: