wtorek, 22 października 2013

Szybka zupa grochowa

Składniki:
  • 250g zielonego grochu (łuskanego)
  • 4 małe marchewki
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • trochę selera
  • sól
  • opcjonalnie boczek


Groch zalewamy 3 litrami wody, gotujemy. W międzyczasie możemy przygotować warzywa, marchew i cebulę kroimy w drobna kostkę, seler ucieramy na tarce, a por kroimy w pół talarki.

Gdy groch zacznie się gotować, musimy zebrać szumowinę, tzn. tę pianę, która tworzy się na górze. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy warzywa, gotujemy około 20 minut, zupa stanie się gęsta, przyprawiamy solą, można dodać jeszcze majeranku, aby nadac zupie grochowej bardziej tradycyjnego smaku. 

A boczek pokrojony w małe paseczki smażywmy i dodajemy do zupy już na talerzu. 

Groch można ugotować także w bulionie, choć nie jest to konieczne, ja robiłam na samej wodzie i dietetyczna grochówka wyszła wspaniała :)

Jeśli nie dodajecie boczku, proponuje podać zupę z kiełkami lucerny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz