Chyba nic nie wygląda tak źle po ugotowaniu jak soczewica, niemniej jednak jest to bogate źródło białka. Soczewica należy do naszych ulubionych roślin strączkowych.
Choć nie wygląda pięknie smakuje wybornie, do tego jest zdrowa, dlatego polecamy ją wszystkim w każdej postaci.
- 100g zielonej soczewicy
- 100g brązowej soczewicy
- 50g czerwonej soczewicy
- 1 duża cebula
- mały kalafior
- sól, curry, mleko
Kalafiora lekko obgotowujemy w osolonej wodzie. Cebulę parzymy kilka minut we wrzątku. Jeżeli nie dysponujecie wszystkimi kolorami soczewicy, możecie użyć jednej lub dwóch rodzajów, nie zmieni to zbytnio smaku, jedynie wartości odżywcze.
Całą soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Gdy powstanie już papka, bo tak wygląda dobrze ugotowana soczewica, dodajemy 1/3 szklanki mleka,solidnie przyprawiamy curry, mieszamy.
Następnie bierzemy naczynie żaroodporne, smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą. Na spodzie wkładamy cebulę wyparzoną i pokrojoną w plastry, na to nakładamy jedna warstwę soczewicy, następnie różyczki kalafiora i ponownie soczewicę. Na samą górę dodajemy trochę bułki tartej. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i wkładamy doń nasza zapiekankę. Pieczemy przez 30 minut.
Wskazówka: Aby podkreślić smak kalafiora, przed ułożeniem w naczyniu żaroodpornym możemy zamoczyć go w mleku. Natomiast tym, którzy lubią bardziej intensywny smak, po ułożeniu kalafiora w naczyniu można posypać go dodatkową porcją curry.
Wskazówka: Aby podkreślić smak kalafiora, przed ułożeniem w naczyniu żaroodpornym możemy zamoczyć go w mleku. Natomiast tym, którzy lubią bardziej intensywny smak, po ułożeniu kalafiora w naczyniu można posypać go dodatkową porcją curry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz