piątek, 13 kwietnia 2012

Gofry wytrawne

Niby wytrawne, ale jednak słodkie na swój sposób, za sprawą słodkiej kukurydzy i papryki. Najbardziej popularne są gofry na słodko, takie jakie sprzedaje się w kurortach nadmorskich, nie zaprzeczam, są pyszne, ale są również są bombą kaloryczną, z owocami w cukrze, z bitą śmietaną. My proponujemy takie bardziej obiadowe, w barwach meksykańskich.



  • czerwona papryka
  • puszka kukurydzy
  • natka pietruszki
  • szczypior ( z dymki)
  • szklanka mąki
  • pół szklanki mleka
  • jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżki soli
  • ćwierć łyżeczki chili
  • łyżka oleju
Mąkę, proszek do pieczenia, sól, chili i olej, mieszamy. W osobnej misce łączymy mleko z jajkiem, następnie łączymy z mąką i dokładnie wszystko mieszamy. Paprykę, natkę pietruszki, szczypior drobno kroimy, kukurydzę musimy odsączyć z zalewy. Wszystkie warzywa dodajemy do ciasta, jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy. Wylewamy ciasto do gofrownicy i pieczemy. Jeśli nie macie gofrownicy to śmiało można upiec kotleciki na patelni, najlepiej teflonowej oczywiście:)

8 komentarzy:

  1. świetne! moja gofrownica ma ochotę wypróbować! a ja, oczywiście, razem z nią. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no i kurde musze kupic gofrownice :) hahah moje szafki w kuchni chyba juz nie pomieszcza nowego sprzetu...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, ale fajne. Mam gofrownicę, więc przepis do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  4. To wyglada bardzo ciekawie ;) szkoda ze nie mam gofrownicy:( ale moze zrobic to w formie placuszkow:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie kolorowe! Rasta gofry :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Lowe! Jutro zrobię, tylko bez jajka i z mlekiem roślinnym :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Haha, ale fajny pomysł! Nigdy bym na to nie wpadła! :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń