czwartek, 5 kwietnia 2012

Kartoffelsalat

Kartoffelsalat czyli po polsku sałatka ziemniaczana. Co tu dużo mówić, jest to pyszne danie dla wszystkich miłośników ziemniaków :



  • 0,5 kg ziemniaków
  • pół cebuli
  • pęczek koperku
  • jogurt naturalny, majonez, pieprz, sól i ocet
Ziemniaki gotujemy do miękkości. W tym czasie cebulę kroimy w kosteczkę i siekamy koperek. Pół jogurtu, kilka łyżek majonezu, pieprz, sól i odrobinę octu łączymy i energicznie mieszamy. Gdy ziemniaki już dojdą i wystygną, kroimy je w kostkę, dodajemy cebulę i zalewamy sosem.
Ważne aby nie rozgotować ziemniaków, powinny łatwo się kroić ale nie rozpadać. 

2 komentarze:

  1. idealna na wielki piątek.
    ps.warto zrezygnować z weryfikacji słownej, bo wnerwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za radę, nawet nie wiedziałam, że mam to ustawione, też mnie to wnerwia zawsze..

      Usuń