środa, 4 kwietnia 2012

no bake cake


Dobre na święta i nie tylko. Szybkie w przygotowaniu i bez pieczenia czyli wychodzi zawsze. Do tego nie przeraża ilością kalorii.





  • duża paczka herbatników
  • budyń waniliowy, mleko, ksylitol
  • kawa
  • likier (niekoniecznie, ale nadaje ciekawą nutę, my użyłyśmy Bols Butterscotch)
  • posypka (dowolna)


Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, dosładzamy dwiema łyżkami ksylitolu. 2 łyżeczki kawy zalewamy szklanką wody, dodajemy do tego 50 ml likieru. Herbatniki maczamy w kawie, układamy ściśle koło siebie. Na herbatniki nakładamy budyń, a potem znowu herbatniki i tak, aż do skończenia herbatników. Na samej górze powinna się znaleźć warstwa budyniu, która dekorujemy. Całość wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. 

5 komentarzy: