środa, 20 czerwca 2012

Młode ziemniaki z fasolką szparagową i suszonymi pomidorami

Młode ziemniaki, fasolka szparagowa i pomidory suszone. Natchnienie na takie danie przyszło do nas nagle, kiedy zastanawiałyśmy się co zjeść i jak to urozmaicić.  Całość serwujemy oczywiście z kefirem :) 
W zasadzie miałyśmy robić faszerowaną kalarepę na konkurs, ostatecznie jednak stwierdziłyśmy, że żadna z nas nie ma dzisiaj na to ochoty. Także kalarepa może wystąpi następnym razem. A tymczasem życzymy smacznego!



  • duże ziemniaki
  • ugotowana fasolka szparagowa
  • namoczone pomidory suszone
  • oliwa z oliwek
  • pieprz i oregano
Ziemniaki musimy dokładnie umyć, przekroić wzdłuż, a następnie wydrążamy z nich środki i gotujemy do miękkości, uważając aby się nie rozwaliły podczas gotowania. Fasolkę i pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Gdy ziemniaki dojdą, odcedzamy je i wypełniamy fasolką i pomidorami. Posypujemy odrobiną pieprzu oregano i polewamy oliwą z oliwek lub dodajemy masło.


Wskazówka: 

  • dla kompletnych amatorów wspomnę również, że fasolkę szparagową i ziemniaki trzeba gotować w osolonej wodzie
  • ziemniaki można upiec na grillu lub w piekarniku, ale wtedy czas przygotowania bardzo się wydłuża
  • do zestawu ziemniaki i fasolka szparagowa można dodać jeszcze troszkę mozzarelli i potem włożyć całość do piekarnika na kilka minut



1 komentarz: