Zawsze jak przyjeżdżam w odwiedziny do
mamy, w lodówce czekają na mnie moje ulubione smakołyki. Dziś nie mogłam się
oprzeć i przygotowałam śledzie w zalewie octowej. Mama robi mistrzowskie
śledzie i to od niej właśnie mam na nie przepis. Równie smaczne są te w oleju,
ale w zalewie octowej są mniej kaloryczne, a że czeka tu na mnie wiele
pyszności muszę po trochu każdą z tych potraw delikatnie odchudzić.
Składniki na zalewę na 60dag śledzi:
- ¼ szklanki octu
- ¾ szklanki wody
- 2 średnie cebule (jeżeli są małe to 3)
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- Szczypta soli
- Szczypta cukru
Śledzie są z reguły bardzo słone,
dlatego zanim je pokroimy należy wymoczyć je w zimnej wodzie. Czas moczenia
zależy od tego jak bardzo są słone, zatem przed wsadzeniem do wody musimy je
spróbować. Zwykle czas ten wynosi ok 6-7 godzin. W tym czasie przygotowujemy
zalewę octową.
Drobniutko pokrojoną cebulę wrzucamy do
garnuszka, zalewamy wodą, octem, wrzucamy do tego wszystkie przyprawy i
gotujemy na wolnym ogniu przez 5-8 minut od momentu zagotowania, tak, żeby
cebula była miękka.
Po ugotowaniu musimy pozostawić zalewę
do ostygnięcia.
Gdy zalewa będzie już zimna kroimy
śledzie w paseczki, układamy jedną warstwę w misce, pokrywamy cebulą i zalewą octową, na to układamy kolejną warstwę śledzi, cebulę i tak, aż skończą
nam się składniki. Na najwyższą warstwę wylewamy 1-2 łyżki zalewy i odstawiamy
do lodówki żeby wszystko razem się przegryzło.
(W przypadku śledzia w oleju nie
wylewamy zalewy na śledzie, tylko polewamy je olejem i również odstawiamy do
lodówki)
Śledzie są idealną przekąską, kolacją,
oraz słodyczami – dla tych, którzy tak jak ja je uwielbiają. Są zdrowe i
zawierają dużo kwasów omega-3. Są kaloryczne ale 2-3 razy w tygodniu na pewno
nie zaszkodzą naszej figurze.
za takim śledziami przepada każdy męski osobnik :)
OdpowiedzUsuńJa jestem facetem i też za takim śledzikiem przepadam.
UsuńWitam mam pytanie odnośnie zalewy czy: zalewamy śledzie tylko dwoma łyżkami zalewy?
OdpowiedzUsuńnie, nie, każdą warstwę polewamy także zalewą
Usuń